Kateri inštrumenti vladajo na rock sceni?
| Članek je bil prebran 89 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

V glasbi je vse vezano na strast in zabavo! Ne glede na to ali delaš na svoji solo karieri ali pa sanjariš o koncertni turneji z bendom, se moraš strinjati, da je velik del tvojega uspeha odvisen od inštrumentov, igranje inštrumentov pa je verjetno najbolj kul stvar, ki se je lahko naučiš. To še posebej velja za vladarko rock scene – kitaro!

Kitare so vedno imele ogromen vpliv na pop kulturo in so s polno pravico eden od najbolj popularnih inštrumentov v vseh svetovnih kulturah in različnih glasbenih smereh. Zmagajo pa seveda v rocku! Od klasičnega rocka pa do death metala, na rock sceni vladajo kitare – električne in akustične! Ko enkrat obvladate osnove kitare se lahko enostavno spravite tudi na bas kitaro, mandoline in vse do harfe.

Glasbila_Instrumenti

Izberi jih po obliki

Pri izbiri kitare obstajata dva glavna faktorja – udobnost in zvok. Ko govorimo o udobnosti mislimo na obliko kitare, ki najbolj pristaja tvojemu telesu in tvojim rokam. Skratka, pravo prepoznaš, ko jo vzameš v roke. Izbira glede na zvok je prav tako povezano z obliko kitare, zvok pa je odvisen od tega kakšen ton pristaja tvojemu stilu igranja.

Začetniki se najprej mučijo z vprašanjem ali naj izberejo električno ali akustično kitaro, ta dvom pa spremlja tudi popularen a neutemeljen mit, da je najprej najbolje izbrati akustično kitaro, ki jo je težje igrati in tako naj bi se prsti hitreje navadili na igranje. Dobro igrati kitaro pomeni imeti kontrolo nad njo, najlažje in najbolje pa bo zagotovo igrati na kitaro, ki posameznika bolj zanima.

Električna ali akustična?

Električno kitaro je mogoče res nekoliko enostavneje igrati, seveda pa mora biti ustrezno uglašena, ker ima manjše telo, tanjši vrat in mehkejše strune. Pri električnih kitarah, pickupi (magneti za kitaro) in ojačevalnik projecirajo zvok, tako da je že lažji upor prstov dovolj za igranje.

Akustične kitare imajo debelejše strune, ki zahtevajo nekoliko bolj čvrst dotik s trzalico ali prsti, vseeno. Leseno telo akustične kitare mora vibrirati, da bi se proizvedel zvok in zato so potrebne bolj debele strune od tistih pri električni kitari. Telo akustične kitare je občutno večje in ima običajno debelejši vrat, tako da lažje zdrži pritisk močnejših strun.

Glasbila_Instrumenti

Kdaj imamo generalko?

Ure in ure časa vloženega v učenje igranja kitare in še enkrat toliko časa, da se naučimo igrati zares dobro, na koncu običajno rezultira idejo o ustanovitvi benda. Vsak pravi rock bend pa poleg dobrega kitarista nujno potrebuje tudi basista, bobnarja in pevca!

Igranje v bendu je neverjetno zabavno, s seboj pa prinaša tudi določene odgovornosti. Seveda, člane benda lahko najdeš med prijatelji, glavni pogoj pa ti vseeno mora biti njihovo znanje igranja inštrumenta in pevske sposobnosti.

Ker mora biti vsak rock bend zares glasen, poleg bobnov in električne kitare izberite dobro mesto za vaje. Ko pride čas za prvi koncert, pa nas seveda povabite! J

© 20. 11. 2017 - turkish-embassy. Oglaševanje.