Obnavljate svoj dom?
| Članek je bil prebran 1.981 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Vsak dom je po nekaj letih ali desetletjih potreben prenove. Navadno je tako, da dlje kot s prenovo odlašamo, večji posegi in denarni vložki so potrebni, da je dom spet tak, kot si ga želimo. Med največje stroške obnove štejemo menjavo strešne kritine, prenovo inštalacij in drugih napeljav, zamenjavo stavbnega pohištva (oken in vrat), obnovo in izolacijo fasade/sten, prenovo talnih oblog in obnovo temeljev. Vsak poseg in vsaka prenova terjata veliko potrpljenja in denarja, zato se je pred začetkom del na to smiselno tudi psihično pripraviti. V mislih pa je morda za motivacijo ves čas dobro imeti podobo doma, ki nas bo pričakal, ko bodo vsa dela zaključena.

Obnova hišePrenova oken in vrat

Slej ko prej je potrebno pri hiši oziroma stanovanju zamenjati tudi zunanje stavbno pohištvo. Ko pridejo na vrsta okna in vrata, je jasno, da strošek ne bo majhen. Še posebej to velja pri oknih, ki jih je sploh na večjih objektih več in lahko skupaj nanesejo kar precej denarja. Nakup oken je zato odločitev, katero je smiselno zares dobro premisliti. Sploh v zadnjih letih je pri opazovanju prostorskih ureditev in gradbenih objektov moč opaziti, da se vse več lastnikov odloča za prenovo in energetsko sanacijo teh stavb. To je iz vidika starosti stavb in višanja cen energentov tudi povsem smiselna odločitev. Velik del te sanacije predstavlja tudi menjava oken, zato ne preseneča, da proizvajalci oziroma izdelovalci oken v zadnjih letih priznajo, da je prodaja oken nekoliko zrasla. Skozi okna lahko izgubimo ali pa po drugi strani privarčujemo nezanemarljive vsote denarja, zato naj bi energetska sanacija objektov vselej upoštevala tudi ta vidik prenove. Seveda so izgube tudi skozi vrata, a teh je na objektu navadno precej manj kakor zastekljenih okenskih površin.

Prenova doma navadno traja precej časa, njen cilj pa je gotovo tudi ta, da našega doma potem nekaj let ne bomo rabili ponovno obnavljati. Vse odločitve in nakupe zato dobro premislite in se pred dokončno izbiro posameznih materialov in izdelkov o njih posvetujte s strokovnjaki.

© 20. 05. 2018 - turkish-embassy. Oglaševanje.