Vgradnja oken po smernicah RAL
| Članek je bil prebran 1.496 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Če ste tudi vi eden izmed tistih, ki se želite prijaviti na slovenski Eko sklad za subvencijo pri menjavi oken, potem ste se gotovo že srečali z zahtevo razpisa, ki od lastnikov pri menjavi oken terja, da nova okna vgradijo po sodobnih RAL smernicah. Kaj to pomeni in kako izgleda sama vgradnja oken na tak način?

Montaža oknaRAL smernice – sodoben pristop vgradnje

Pri takšni gradnji, seveda, če je pravilno izvedena, se pričakuje skorajda 100% zatesnjenost med oknom in zidom. To pomeni, da je stik med zidom in okvirjem okna skoraj povsem neprepusten za prehajanje zraka. To je pomembno za samo izolacijo, tako toplotno kakor zvočno. Seveda je takšna vgradnja izjemnega pomena iz energetskega vidika, nekoliko slabše pa se obnese pri zračenju oziroma dihanju prostorov. RAL smernice pri sami vgradnji oken zato od lastnikov terjajo redno vsakodnevno zračenje prostorov – takšno zračenje naj bi bilo izvedeno vsaj 3-krat dnevno, pri čemer naj bi bila okna odprta vsaj nekaj minut.

Pazite pri izbiri izvajalca in materialov

Čeprav tovrstna vgradnja ni več popolna noviteta, se na tržišču še vedno pojavlja precej izvajalcev, ki ne zagotavljajo ustreznih materialov za vgradnjo, prav tako pa tudi niso izvedeni za pravilno vgradnjo. Pri taki vgradnji pa je najpomembneje ravno to, da je izvedena brez napak, saj sicer okna ne služijo v polnosti svojemu namenu. Pri vgradnji je zato najbolje, da je okno vgrajeno v ravnini z zunanjo linijo zidu ali pa celo centimeter ven. To pomeni, da je dovolj prostora za lepilo toplotne izolacije. Na tak način se najbolj učinkovito preprečuje učinek toplotnega mostu. Včasih takšna vgradnja ni mogoča (če gre za obnovo starih oken v okensko odprtino), zato je potrebno narediti maceto (odstraniti zidano špaleto) enake debeline kot je toplotna izolacija fasade (npr. 20 cm), nato pa se v ta odstranjeni del vgradi toplotna izolacija.

© 20. 11. 2017 - turkish-embassy. Oglaševanje.