Hišni ljubljenček hrček
| Članek je bil prebran 544 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Hrček je precej priljubljen in pogost hišni ljubljenček pri nas. Gre za majhnega glodavca, ki ga odlikuje zelo prijazen karakter. Ker gre za majhno žival, ki ne potrebuje veliko prostora za gibanje, se zanj pogosto odločajo družine ali ljudje, ki živijo v stanovanjih, kjer so s stanovanjem običajno omejeni. Nega in skrb za hrčka je preprosta, zato so hrčki pogosto prve domače živali, ki jih starši kupijo svojim otrokom, da se z njimi vred naučijo odgovornosti in skrbi za drugo živo bitje. V tem smislu so vsekakor mnogo manj zahtevni kakor psi, ki zahtevajo veliko sprehodov, ali mačke. Če za hrčka pravilno poskrbimo, nam lahko prinese veliko veselja.

zivalice.siObstaja več vrst hrčkov. Med sabo se različne vrste ločijo po barvi, dolžini dlake in tudi velikosti. Najbolj pogosta vrsta med hišnimi ljubljenčki je ruski hrček. Prepoznamo ga po manjšem telesu, zelo kratkem repu in poraščenih tačkah, kar ni značilno za druge vrste hrčkov. Hrčki so na splošno zelo primerni za življenje v stanovanjih, edini moteč dejavnik je lahko le njihova nočna aktivnost. Čez dan namreč hrčki pretežno spijo in počivajo, ponoči pa postanejo aktivni in lahko v svoji kletki zganjajo kar precejšen hrup. Kletko je zato najbolje postaviti v dnevne prostore, saj so v spalnici te živali lahko nekoliko moteče.

Nega teh živali je zares enostavna – čistiti in pripravljati je potrebno edino njihovo kletko, sicer pa se očistijo sami z rednim umivanjem. Ker je zanje lahko skrbeti, lahko zanje skrbijo že otroci. Žal pa hrčki nimajo dolge življenjske dobe – povprečno namreč živijo le med 2 do 3 leti, kar pomeni, da se bodo otroci na njih verjetno precej navezali in bodo žalostni, ko bodo poginili. Jim pa bodo gotovo prinesli veliko veselja, saj se povečini radi pustijo božati, česati in crkljati.

Kako poskrbeti za kletko?

Kletko oziroma hrčka je bolje namestiti v nižje kakor previsoke temperature. Idealno je, če je temperatura v prostoru nekje med 18 in 21 stopinjami.  Kletka nikoli ne sme biti na neposrednem soncu ali na prepihu. Paziti je potrebno, da hrčka ne damo v vlažen prostor (npr. v vlažni klet). Čeprav gre za majhno žival, je potrebno hrčku zagotoviti dovolj prostorno kletko, v kateri bo lahko plezal, gradil utrdbe, se stegoval, pretegoval, ipd. Hrčki ponoči zelo radi gradijo rove in tekajo, zato morajo imeti za to dovolj prostora. Na dno kletke je najbolje nasuti žagovino ali drugo steljo, ki jo enkrat ali dvakrat mesečno tudi sčistimo (zamenjamo). V kletko je potrebno postaviti tudi pitnik z vodo in pa kocke, na katerih si hrčki lahko zbrusijo zobe. Če hrčki svojih zob ne brusijo dovolj, lahko ti tako zrastejo, da ne morejo več jesti in poginejo. Zobje namreč hrčkom rastejo vse življenje. Hrčki svojo kletko hitro posesivno vzamejo za svojo, tako da vanjo naknadno ni dobro naseliti še kakega hrčka. Enostavna je tudi izbira prehrane za hrčke – najbolje jih je hraniti z že pripravljeno mešanico (briketi), katere je mogoče kupiti v trgovinah za male živali. Poleg tega lahko hrčku ponudimo tudi priboljške (sončnična semena, sadje, zelenjava, oreščki, itd.), ki jih bodo hrčki gotovo zelo veseli. Hrčka hranimo zvečer, da s hrano prejme dovolj energije za svoje nočne aktivnosti. Preberite še več o teh prikupnih puhastih živalicah.

Vas morda zanima, kaj vse morate vedeti, ko obnavljate svoj dom? Več tukaj!

© 20. 11. 2017 - turkish-embassy. Oglaševanje.