Kaj sploh je VPS gostovanje?
| Članek je bil prebran 27 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Kratica VPS izhaja iz angleškega jezika (virtual personal server) in v slovenščini ustreza prevodu navidezni zasebni strežnik. To pomeni, da si več uporabnikov deli prostor na fizičnem serverju. Prostor na serverju je sicer virtualno razdeljen med uporabnike, a del pomnilnika, trdega diska in procesorja bo samo vam na voljo. Ob tem  ima vsak uporabnik tudi nadzor nad strežnikom in samostojno vodi administracijo.

Se sprašujete ali je VPS gostovanje primerno tudi za vas?

Če se sprašujete ali je VPS gostovanje primerno za vas, se odgovor glasi da, v kolikor so bodisi vaša spletna stran bodisi spletna trgovina ali aplikacijo/e med večjimi, in pri njih iz različnih razlogov druge vrste gostovanj ne zadoščajo.

Če imate torej posebne zahteve glede programske opreme, ali pa prihaja na vašo stran veliko prometa in želite, da sta vaša spletna stran ali aplikacija stoprocentno odzivni, velja premisliti o zamenjavi gostovanja in o prehodu na VPS gostovanje. Edini večji minus je cena, saj vas bo najem vašega zasebnega virtualnega strežnika stal nekoliko več kot najem kakšnega drugega gostovanja. Če pa se vzdrževanje strežnika preložite na ramena ponudnika boste morali še nekoliko doplačati. V kolikor imate vi ali nekdo v vaši ekipi naprednejše programersko znanje lahko za strežnik skrbite tudi sami.

Najpogosteje se za VPS gostovanje odločajo ponudniki spletnih storitev (izdelave spletnih strani, trgovin in aplikacij), lastniki iger in spletne strani, ki omogočajo prenose v živo.

Dodatne prednosti VPS gostovanja

VPS strežnik poganja njegov lasten operacijski sistem, vendar pa lahko uporabniki VPS gostovanja na svoj virtualni strežnik inštalirajo večino softwerov, ki ustrezajo operacijskemu sistemu VPS strežnika. Virtualnost oziroma navideznost omogoča precejšnjo varnost in zasebnost, saj lahko kot uporabnik inštalirate čisto svoj operacijski sistem. Ob že omenjeni prilagodljivosti in zasebnosti velja izpostaviti še možnost velikega nadzora (kadarkoli lahko ponovno zaženete strežnik) in pomnilnik, ki so uporabniku na voljo za uporabo.

Če imate še kakšno vprašanje v zvezi z VSP gostovanjem, se lahko obrnete tudi na nas in vam bomo z veseljem pomagali.

 

© 20. 11. 2017 - turkish-embassy. Oglaševanje.