So lesena okna tudi energetsko varčna?
| Članek je bil prebran 1.730 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Lesena okna postajajo kljub svoji nekoliko višji ceni vse bolj priljubljena. Namesto plastike ali aluminija se zanje odločajo vsi tisti, ki prisegajo na zeleno, trajnostno in naravno. Čeprav se lesena okna v preteklosti niso mogla kosati z okni iz drugih materialov, pa so danes postopki izdelave in tehnološki razvoj povzročili, da so lesena okna povsem enako, če ne celo bolj učinkovita, kar se tiče izolativnosti in tesnosti.

Odprto oknoLesena okna so danes že izjemno toplotno in zvočno izolirana. Dokaz za to so lesena okna, ki jih vgradimo v pasivne ali energetsko varčne objekte. Pri takih objektih gre praviloma za velike zastekljene površine, ki v veliki meri gledajo proti jugu in s tem poskrbijo za optimalni izkoristek sočne svetlobe in njegovega sevanja. Takšna lesena okna morajo biti izjemno zrakotesna – ne smejo dovoljevati toplotnih izgub in prevelike prepustnosti. Lesena okna tako združujejo učinkovitost in varčnost. Kljub temu, da les diha (oziroma bolje rečeno, se razteza) nudijo lesena okna dovolj toplotne zaščite, da jih lahko brez skrbi vgrajujemo tudi v energetsko varčnejše zgradbe. Prav tako se za lesena okna navadno odločijo tisti, ki gradijo pasivno hišo, kjer je toplotni ovoj okoli zgradbe še toliko bolj pomemben.

Lesena okna torej na področju toplotne prevodnosti in zrakotesnosti zagotavljajo dovolj učinkovite rešitve, da jih lahko umestimo tudi v energetsko varčne objekte. Povrh vsega je tudi sama proizvodnja lesenih oken precej bolj energetsko varčna in okolju prijazna, les pa material, ki vam bo za redno in primerno nego vselej hvaležen. Lesena okna so lepa, izžarevajo toplino in poskrbijo za prijetno bivalno klimo vašega doma.

© 20. 11. 2017 - turkish-embassy. Oglaševanje.