Kaj domu pridodajo lesena okna?
| Članek je bil prebran 1.617 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Dom večini izmed nas pomeni varno in toplo zavetje, kjer vlada harmonija in mir. Po službi zato navadno z velikim veseljem odidemo domov, kjer se spočijemo in se tudi najbolj sprostimo. Dom pa niso niti goli prostori, niti pohištvo, niti razno okrasje. Dom je vse to in še več – dom so odnosi, ki jih tkemo in občutki, ki se porajajo, kadar smo doma.

Tri okna skupajZa ugodno bivalno klimo in prijetno bivanje je zato potrebno vložiti kar nekaj truda. Začne se seveda pri zagotavljanju osnovnih človekovih potreb, nadaljuje pa pri opremljanju in izbiranju posameznih elementov našega doma. V tem smislu je zanimiva ugotovitev, da pri opisu prijetnega in toplega doma veliko ljudi omenja les, kot naraven material, ki v prostoru ustvarja domačnost in daje občutek povezanosti z naravo. Ker je Slovenija gozdna dežela tudi ni razloga, da se lesa kot gradbenega materiala ali materiala za pohištvo (tudi za okna in vrata) ne bi izdatno posluževali. V svojem domu imam tako na primer povsem leseno spalnico, leseno jedilnico in lesena okna. Lesena so tudi tla. Družina, prijatelji in ostali znanci, ki pridejo na obisk, velikokrat pripomnijo, da je moj dom topel in domač. In tako se tudi počutimo v njem.

Lesena okna pri tem vsekakor niso zanemarljiv element. Ne samo, da namesto mrtvega in umetnega materiala v naš dom vgradimo les, temveč s tem varujemo tudi dragoceno naravo. Lesena okna živijo in dihajo z našim domov ter dajo občutek, da smo neposredno in prvinsko povezani z naravo tudi tedaj, ko smo v notranjosti naših domov.

© 20. 11. 2017 - turkish-embassy. Oglaševanje.