Poskrbite za optimalno bivalno klimo v vašem domu
| Članek je bil prebran 124 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Prijetna bivalna klima močno vpliva na počutje, zdravje in kakovost bivanja. Zato je še kako pomembno, da si tudi v zavetju svojega doma ustvarimo kar se da prijetno bivalno klimo ter na tak način poskrbimo, da bo doma zares najlepše. V tistem delu leta, ko so zunanje temperature najbolj uravnotežene (spomladi in jeseni), je tudi uravnavanje klime in temperatur v notranjosti doma precej lažje, kakor v času ekstremov (ekstremna poletna pripeka, vročinski valovi, nizke zimske temperature, zmrzali, itd.). Včasih je zato potrebno uporabiti različne pripomočke in poznati nekaj trikov, s katerimi lahko tudi v bolj ekstremnih vremenskih pogojih poskrbimo za dobro bivalno klimo v svojem domu. Pa si poglejmo, kako je to mogoče doseči!

okna ajmUporaba klimatske naprave

Nekateri ljudje sicer klimatskih naprav ne želijo uporabljati, saj vplivajo na njihovo zdravje negativno (po uporabi imajo glavobole, smrkav nos, otekle bezgavke, vnetje grla, ipd.), toda številni drugi si brez klime vročih poletij, pa tudi izjemno mrzlih zim, ne znajo več predstavljati. Največja napaka pri uporabi klime, ki vodi tudi do raznih zdravstvenih nevšečnosti, je neprimerna uporaba klimatske naprave. To pomeni, da ljudje klimo uporabljajo, ko so v prostoru, po možnosti celo tako, da je piš ohlajenega zraka usmerjen proti njim. Klimo bi bilo pravilneje uporabljati tedaj, ko nas ni v stanovanju, npr. ko se odpravimo po opravkih, nato pa se vrnemo v ohlajeno stanovanje in klimo preprosto izklopimo. Najslabše je klimo vžigati za krajši čas, ko smo doma, saj s tem tvegamo velike temperaturne razlike med zunaj in notri, pa tudi na dolgi rok nam prostorov ne bo uspelo zares ustrezno ohladiti.

Druga pogosta težava je tudi namestitev klimatske naprave na napačnem mestu. Za učinkovito delovanje klime je namreč zelo pomembno, da je klimatska naprava nameščena na pravo mesto v prostoru. To je še toliko pomembneje pri split klimatskih napravah, katere sestavlja zunanja in notranja enota naprave. Pri odločitvi za najbolj primerno mesto notranje enote klime zato ne smemo gledati le na to, da naprava ne bi kazila notranje podobe prostora, ampak zlasti na to, da pri svojem delovanju ne bo povzročala neprijetnega in za zdravje nevarnega pihanja in da se bo dalo z njo enakomerno ter učinkovito shladiti čim večjo prostornino stanovanja oziroma hiše. Če mesta montaže ne izberemo premišljeno, to lahko vodi tudi v prekomerno rabo energije. Več pozornosti bi morali lastniki klima naprav namenjati tudi mestu namestitve zunanje enote. Najbolje se je o tem pogovoriti s strokovnjaki pri nakupu klime, ki lahko svetujejo, monterji pa lahko tudi povedo, ali je montaža na določena mesta v stanovanju mogoča. Prav tako je pri namestitvi zunanje enote klime treba paziti na to, da s tem čim manj spreminjamo zunanjo podobo stavbe. Klimo ni dobro vgraditi nad jedilno mizo ali nad sedežno garnituro. Sodobne klimatske naprave sicer piš ohlajenega zraka že močno razpršijo, tako da pihanja skoraj da ni ali sploh ni zaznati, nekatere druge pa imajo vgrajene senzorje, ki zaznajo, ko je nekdo v prostoru in zato preusmerijo tok zraka proč od njega.

Vedeti, kako prostor ohladiti tudi naravno

Da bo bivalna klima v vašem domu zares prijetna, je dobro vedeti tudi, kako z nekaj preprostimi ukrepi lahko za to poskrbimo sami, tudi če v svojem domu nimamo vgrajene klimatske naprave. Pogoj za dobro bivalno klimo za dobro izolirana okna. O tem, kakšna okna si izbrati, si lahko več preberete ajm si. Nekateri prisegajo na lesena okna, spet drugim so ljubša alu ali pvc okna – pri tem je pomembno, da so okna kvalitetno narejena, nameščena in tudi kakovostno zastekljena. Z okni vsak dan moramo poskrbeti za zračenje – to izvajamo vsaj dvakrat dnevno – zgodaj zjutraj in pozno zvečer. Okna odpremo tako, da ustvarimo prepih. V približno 5 minutah lahko na tak način zelo učinkovito prezračimo svoj dom. Preko dneva nato okna zastremo (npr. s polkni, žaluzijami, roletami, itd.). Ustrezna in dosledna raba senčil lahko za kar nekaj stopinj zmanjša notranjo temperaturo prostorov.

Preverite tudi, ali so lesena okna tudi energetsko varčna – več v prispevku!

© 20. 11. 2017 - turkish-embassy. Oglaševanje.