Okna vrata
| Članek je bil prebran 1.262 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Okna in vrata so običajno tisti stavbni elementi, ki jih lastniki novogradenj na svoj nov dom nameščajo na koncu. Najprej se hišo na primer spravi pod streho, šele nato pa se notranje prostore zaščiti z okni in vrati. Investicija v tovrstno stavbno pohištvo še zdaleč ni zanemarljiva, saj je tako pri hišah kakor pri stanovanjih kar nekaj odprtin, kamor je potrebno namestiti okna vrata.

Okna in vrata naj bodo protivlomna, dober izolator in mehansko čim bolj odporna

Vhod v hišoPri nakupu oken se je smiselno odločiti za pravo razmerje med ceno in kvaliteto. Še zlasti pri hišah bomo namreč našteli kar nekaj odprtin, kamor je potrebno namestiti okna, zato stroški zanje niso zanemarljivi. Finančni vložek v okna se še poveča, če morate zastekliti večje steklene površine, na primer ko se odločite za panoramsko okno. Takšno okno je po mnenju večine vendarle vredno svojega denarja, saj v vaš dom vnese lepoto okolice in obilo svetlobe, hkrati pa notranjost neposredno poveže z zunanjostjo. Poleg tega so nekoliko dražja tudi strešna okna, ki se jih običajno namešča v mansardna stanovanja ali v podstrešna nadstropja pri večnadstropni hiši. Tudi ta okna so vredna denarja, saj so prostori brez njih lahko izjemno temni in za bivanje neprimerni. Nihče si namreč ne želi večino dneva prebiti ob prižgani luči. Vendarle je pri izbiri strešnih oken potrebna izredna pozornost – bolje je izbrati kakovostne in zanesljive ter plačati nekoliko več, kot pa privarčevati nekaj evrov in vgraditi manj kvalitetna strešna okna. Pogosto se namreč zgodi, da strešna okna, ki niso dovolj kakovostna, po določenem času začnejo puščati, s tem pa lastniku povzročijo velike dodatne stroške.

Pri vratih je na prvem mestu varnost. Nekateri se zaradi tega ne odločajo za polnila, saj so prepričani, da so na teh mestih vhodna vrata najbolj ranljiva. Namesto tega nekateri na vrata s polnili nameščajo kovinske mreže, ki tatovom preprečijo, da bi lahko z roko posegali v notranjost in odklenili ključavnico.

© 20. 11. 2017 - turkish-embassy. Oglaševanje.