Slabokrvnost je posledica pomanjkanja hemoglobina v krvi, ki se največkrat pojavi zaradi pomanjkanja železa. To je ključno za nastajanje rdečih krvnih telesc. Preverite, kateri so še drugi vzroki, ki vodijo do slabokrvnosti, in kako si lahko pomagate.
Vzroki za slabokrvnost
Poleg že omenjenega železa so za normalno kri pomembni tudi drugi vitamini in minerali. Vzrok za njihovo pomanjkanje je lahko slaba prehrana ali pogoste in obilnejše krvavitve kot je med menstruacijo. Ženske so zato slabokrvnosti izpostavljene še bolj, kar vsaka četrta ženska ima težave s krvjo. Pogosto se pojavlja tudi pri odraščajočih otrocih, nosečnicah, doječih materah in starostnikih. Bolj dovzetni pa so tudi ljudje z določenimi zdravstvenimi stanji, kot je na primer celiakija.
Kako prepoznati slabokrvnost?
Najpogosteje se slabokrvnost kaže kot utrujenost, omotičnost in nenehna zaspanost. Značilno je šibko stanje in zadihanost tudi ob manjših naporih. Blažja anemičnost bo vplivala tudi na slabšo imunsko odpornost in krhke lase in nohte. Dolgotrajne oblike slabokrvnosti lahko vodijo v depresijo in obremenjujejo srce. Zato je nujna skrb za dobro kri.
Slabokrvnost boste najlažje preprečili z vnosom živil, ki vsebujejo ustrezne elemente, ki jih vaše telo potrebuje. Najpomembnejše hranilo za normalno delovanje organizma je železo, ki ga največ najdete v suhem sadju, zeleni zelenjavi, žitu in fižolu. V prehrano vključite tudi rdeče meso, saj telo lažje vsrka železno iz živalskih virov. Ostala pomembna hranila za kri so še vitamin B12, vitamin B6 in B2, vitamin C, folna kislina in baker.
Če sumite na slabokrvnost, najprej pozornost namenite svoji prehrani. Lahko opravite tudi krvno sliko, ki bo pokazala, katera hranila potrebujete. V primeru prej omenjenih zdravstvenih stanj v hujši obliki vam lahko pomagajo tudi prehranska dopolnila.