Lahko vozim kombi z izpitom B kategorije?
| Članek je bil prebran 673 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Kombi se marsikateremu vozniku zdi prevelik, da bi se upal sesti za njegov volan. Toda v življenju pogosto naletimo na situacije, ko bi nam kombi še kako prišel prav. Kombi je namreč zelo uporaben pri selitvah, pri večjih nakupih, pri prevozih odpadnega materiala ali odsluženega pohištva, pri raznih gradbenih posegih ali obnovi, pri prevozu večjega števila družinskih članov ali kluba, itd. Največja odlika kombija je tako najverjetneje ravno prostornost, ki omogoča veliko fleksibilnosti in raznih načinov uporabe. Kombi oziroma lahko gospodarsko vozilo je tako torej mogoče uporabljati v raznolike namene, tako za zasebno kakor (pogosteje) poslovno rabo. Kombiji so zelo priljubljeni tudi, ko gre za občasne prevoze, pogosto pa se ljudje namesto nakupa odločijo za najem. Preden se odločite za najem, pa vas najverjetneje zanima, ali obstajajo kakšne posebne zakonske omejitve pri vožnji s kombijem? Je izpit B kategorije, ki zadošča za vožnjo z osebnim avtomobilom, dovolj tudi, ko gre za kombi? Preverite v nadaljevanju!

vožnja s kombijemKaj spada v kategorijo B?

Torej, večina izmed nas ima narejen izpit kategorije B. Ta kategorija pomeni, da smemo voziti osebne avtomobile in tudi kombije, pri katerih masa ne presega 3.500 kg. Na vprašanje, ali smemo s kategorijo B torej voziti tudi kombi (ko ga npr. najamemo za občasni prevoz), je odgovor da. Izpit kategorije B torej omogoča vožnjo s kombijem do 3.500 kg največje dovoljene mase. V kategorijo B spadajo vsa motorna vozila, z izjemo vozil, ki jih uvrščamo v kategorije A1, A2, A, F in G, pri katerih največja dovoljena masa ne preseže omejitve 3.500 kg in kateri poleg voznikovega sedeža nimajo več kakor 8 sedežev (8+1). V kolikor niste prepričani, da bi se dobro znašli za volanom kombija, a potrebujete prevoz in prostor, je alternativa prikolica, ki ne presegajo mase 750 kg (lahki priklopniki) ali pa priklopna vozila, pri katerih skupna masa ne preseže 3.500 kg in ne posega v homologacijo vozila.

Kako velik kombi torej lahko najamem z izpitom kategorije B?

Da bo vožnja s kombijem zares varna in skladna z zakonom, vas vabimo, da si v nadaljevanju preberete še obširnejša navodila za vožnjo s kombijem. Pri tem upoštevajte svoje vozniške izkušnje in sposobnosti ter se za vožnjo kombija ne odločajte, če v to niste prepričani ali pa vas je vožnje takega vozila strah. Če znamo oceniti svoje psihofizične sposobnosti preden sedemo za volan, namreč ogromno prispevamo k varnosti v prometu.

Preberite tudi, kako se lahko na pot podate povsem brezskrbno z avtobusnim prevozom. Več v prispevku!

 

© 20. 11. 2017 - turkish-embassy. Oglaševanje.